Zamenjajte amortizerje pred zimo

Nekatere dejstvo, da so amortizerji izjemno pomembni za varnost v prometu, zelo preseneča. Včasih jih smatrajo, kot nepomemben del podvozja. Ob prvem znaku obrabe ali pa poškodbe, pa so kmalu prepričani v nasprotno. Od blažilcev je odvisno udobje, varnost in obnašanje vozila na cesti. Če voznik premakne volan v levo, bi moralo vozilo postopoma gladko zaviti v levo. V primeru, da se vozilo še nekaj časa nagiba ali pa ob vožnji ob ovinku postaja težko obvladljivo, je nujno, da zamenjamo amortizerje.

Večje udobje in varnost

Redno in dobro vzdrževano podvozje, predvsem pa amortizerji in vzmeti, poskrbi za večjo varnost nas in drugih v prometu. V primeru znatne obrabe amortizerjev, imamo manjši nadzor nad vožnjo. Med zavijanjem v ovinku, izgubljamo popolno kontrolo nad vozilom. Vožnja sčasoma postaja manj udobna in gladka, saj čutimo manjšo fleksibilnost podvozja. Slednje se posebej čuti ob vožnji čez bankino ali čez neravno cestišče.

Resni znaki obrabe

Poleg zmanjšane kontrole nad vozilom, so drugi znaki obrabe bolj jasni in bolj resni. Med vrtenjem volana prihaja do tresenja ali pokanja. Opazna sta tudi vidna neenakomerna obraba pnevmatik in občasno postopno drsenje vozila po površini. Med preizkusom amortizerjev prihaja do pretiranega pozibavanja vozila. Pri pregledu in otipu pa opazimo, da so amortizerji mastni. Vsi našteti znaki pričajo o znatni obrabi in nujni potrebi po menjavi ali obnovi rezervnih delov. Kadar se menjajo amortizerji, je priporočljiva menjava tudi vzmeti.

Obrabljeni amortizerji in pogostost menjave

Obrabljeni amortizerji morajo biti pravočasno zamenjani. Stanje obrabe je dobro preveriti na vsakih 30.000 kilometrov. Ob vožnji po občutno neravni površini in po slabših cestah, pa je smotrno, da pregled in menjavo opravimo prej. Na rednem servisu in pri tehničnem pregledu, morajo strokovnjaki oceniti, v kakšnem stanju so amortizerji. Bolje je, da upoštevamo nasvete in jih navkljub manjšim vidnim znakom obrabe, preventivno zamenjamo. Ob večjih poškodbah amortizerjev namreč lahko pride do dodatnih poškodb vzmetenja in podvozja, ki pa terjajo draga in dolgotrajna popravila.

Ali veste da je za avtomobilski EGR ventil značilno, da je lahko voden tudi preko računalnika. Več o tem ventilu si lahko preberete tako da kliknete na povezavo.

Iz iste kategorije: