Kaj vsebuje montaža klimatske naprave?

Predpogoj za maksimalni izkoristek in predvsem pravilno delovanje klime v prostoru, je strokovna montaža klimatske naprave. Pa tega ni potrebno preveč izpostavljat, ali pač?

V prvi vrsti se je potrebno zavedati, da moramo napravo namestit na ustrezno mesto, saj to veliko pripomore k optimalnemu delovanju le te. V splošnem se montaža klimatske naprave deli dva dela – prvo je potrebna montaža notranje enote, nato ji sledi montaža zunanje enote. Torej, gre za povezavo notranje in zunanje enote, katera je navadno izolirana z bakrenimi cevmi.

Delo monterja je tudi cevni razvod, katerega lahko opravite že pri sami gradnji ali adaptaciji objekta, lahko pa se pripravi tudi naknadno. Pomembna stvar pri montaži je tudi odvoz kondenzne vode iz obeh enot. V primeru da to ni mogoče, je nujno potrebna uporaba za to namenjene črpalke. Tudi sam električni priklop na vir napajanja, je pomembno, da uredi monter. »En kup« zapletenih izrazov, se strinjate?

montaža klimatske naprave
V splošnem se montaža klimatske naprave deli dva dela

Dejansko vse zadeve vezane na montažo, zahtevajo ogromno znanja in izkušenj iz omenjenega področja, zato je za pravilno delovanje naprave, kot tudi vašo varnost, pomembo, da montažo izvede za to strokovno usposobljena oseba. Pri tem velja omeniti še nekatera opozorilna dejstva, katera je potrebno upoštevati pri montaži, oziroma pred samo namestitvijo klimatske naprave.

  1. Montaža klimatske naprave ni 2 urno delo ampak, je potrebno vzeti v zakup, da bo le ta potekala najmanj od 4 – 7 ur. Vse je seveda odvisno od pogojev.
  2. Zračni tok, ki poteka iz notranje enote, ne sme biti usmerjen v ljudi!
  3. Zunanja enota ni nujno pričvrščena samo na zunanjo steno. Lahko se jo namesti tudi na tla, balkon, na streho in konec koncev tudi na dobro prezračevano podstrešje.

Zgornje navedeno, je zgolj za smernice, katere pa naj vam služijo zgolj za orientacijo. Vse to bi ustrezno podkovana oseba že morala poznat. Resnično vam polagamo na srce, da se montaže ne lotite sami, če nimate ustreznih znanj. Naj se zdi montaža klimatske naprave še tako enostavna, verjemite nam – ni! Napake laika ni nujno, da se pokažejo že takoj, lahko se pojavijo čez nekaj časa in privedejo do večje škode. Ob upoštevanju naših nasvetov in nasvetov strokovnjaka, bo izbrana klimatska naprava upravičila svoj namen in vam posledično nudila najvišje udobje.

Iz iste kategorije: