Skiroji so lahko tudi nevarni

Zadnjih deset let so skiroji med otroci izjemno priljubljeni. Prav je tako, saj se z vožnjo učijo motoričnih spretnosti in si pridobivajo ravnotežje, vendar pa pogosto opažam, da otroci pri vožnji niso kaj prida previdni. No, pravzaprav bi morali za varnost v prvi vrsti poskrbeti starši in otrokom zabičati, da vožnja ni varna, če nimajo ustrezne zaščitne opreme.

skiroji

Ker vsako leto poleti veliko časa preživimo v kampu na Krku, kjer imamo počitniško prikolico, lahko svoje in druge otroke pogosto opazujem pri sproščeni igri. Pogosto se vozijo s skiroji (http://www.chebeltza.com/na-kolesih/vozila/skiroji.html), saj je naš kamp takšen, da v njem ni dovoljeno imeti avtomobila – z avtom prideš do prikolice, ko pripotuješ in iz njega zložiš stvari, nato pa ga moraš umakniti na parkirišče pri recepciji, da v samem kampu ni preveč prometa. In tako se lahko otroci tudi na cesti in na poteh v kampu običajno igrajo povsem brez skrbi.

Vožnja s skiroji naj bi bila torej, vsaj kar se avtomobilov tiče, precej varna. Pa žal ni povsem tako. Večina otrok se v kampu vozi brez ščitnikov in čelade, pa čeprav moram reči, da otroci precej divjajo. Tako sem bila letos priča tudi nekaj padcem, pri čemer sta bila dva nekoliko hujša – pri enem si je deklica na asfaltu pošteno obdrgnila obraz in mislim, da si je morebiti celo poškodovala zobe, pri drugem pa je deček precej nesrečno padel na roko, ki se mu je zato menda za hip izpahnila v komolcu. Jokal je, kot da gre najmanj za zlom, a na srečo je rentgen pokazal, da je sklep že na svojem mestu in je dobil zgolj trikotno ruto, v kateri naj bi nekaj dni pestoval svojo roko in tako pazil, da komolca ne bo spet prehitro obremenil.
Otroci pa se kljub temu še vedno vozijo brez zaščite! Ne vem, ali sem samo jaz tako občutljiva, da pri svojih zahtevam čelado in ščitnike … Pravzaprav – kaj ni po zakonu tako, da je čelada za otroke obvezna, tudi na skiroju?
kakor koli, kot vse kaže, bo poškodb v prihodnje še več.

Otroci se zdaj namreč nič več ne vozijo zgolj z navadnimi skiroji, temveč so prišli v modo tudi električni, ki delujejo na akumulator. Sama takšnega sicer nebom kupila, saj sem mnenja, da se morajo otroci gibati, zato ječisto prav, da skiro poganjajo sami. A videla sem, kako so bili otroci navdušeni in stavim, da jih bo naslednje leto imelo električni skiro že kar nekaj. Upam, da bodo starši vsak takrat zahtevali čelade in ščitnike, sicer bo gotovo tudi resnejših poškodb več kot doslej.

Iz iste kategorije: