Zakaj so rokavice za motor tako pomemben del opreme?

Vsi odgovorni motoristi vedo, kako pomembna je kakovostna moto oprema, ki jo morajo v času vožnje na svojem jeklenem konjičku uporabljati. Takšna oprema ne skrbi zgolj za prijetno in udobno vožnjo, temveč tudi za varnost.

Med vsemi kosi zaščitne opreme so morda najbolj spregledane rokavice za motor. Marsikdo morda misli, da je čisto vseeno, ali jih med vožnjo uporablja ali ne, toda slednje še zdaleč ne drži.

Rokavice za motor in zakonodaja

Kljub temu da je motoristov, ki med vožnjo ne nosijo motorističnih rokavic, vse manj, je zakon v povezavi s tem jasno določa, da veljajo za obvezen del zaščitne opreme motoristov.

rokavice za motor s certifikatom
Pravi par rokavic za motor je več kot le vprašanje zaščite. So ključna kontaktna točka pri vožnji z motorjem in boljše kot so rokavice, udobnejše so in tem varnejši boste. Nikoli ne podcenjujte, kako lahko par moto rokavic vpliva na vaš užitek na cesti, pri čemer so vidiki toplote, prileganja, zaščite in udobja enako pomembni.

Zakon torej jasno določa, da morajo vsi uporabniki motoriziranih dvokolesnikov, triciklov in nemotoriziranih štirikolesnikov, ki potujejo po cesti, biti nujno opremljeni z rokavicami, ki so ustrezne za vožnjo motornih koles – s certifikatom CE. Rokavice za motor, ki nimajo oznake CE, niso primerne za uporabo na motorju. Lahke rokavice brez kakršnekoli zaščite so na primer neprimerna izbira.

Izbira motorističnih rokavic

V prvi vrsti torej pri izbiri rokavic za motorista ni pomemben slog, temveč predvsem to, da imajo CE certifikat. Če svojo varnost želite še povečati, izberite rokavice, ki so skladne s standardom EN 13594:2015. Zasnovan je bil na podlagi proizvajalcev rokavic oziroma moto opreme.

Omenjeni standard določa samo raven zaščite, ki pove o zaščitnih zmogljivostih motorističnih rokavic. Prav tako določa zahteve, ki so povezane z velikostjo rokavic, ergonomijo, varnostjo, mehanskimi lastnostmi.

Kaj omogočajo ustrezne moto rokavice?

Primerne moto rokavice omogočajo zadovoljivo zaščito proti odpornosti na trganje, odrgnine, udarce, prav tako zagotovijo prileganje rokam, pri čemer materiali in dodatki na motorističnih rokavicah ne bodo vplivali na vaše zdravje.

10 najboljših moto rokavic za vse vrste vožnje z motorjem

Na voljo pa so tri različne stopnje zaščite moto rokavic. Prva stopnja je zasnovana za motoriste, ki potujejo z mestnimi hitrostmi. Naslednja stopnja doda koncept zaščite členkov. Rokavice za motorista s to stopnjo so primerna izbira za cestni in avtocestni promet.

Moto rokavice z najvišjo zaščito ščitijo roke motorista in imajo zaščitno lupino tudi za sklepe prstov.

Nakup kakovostnih motorističnih rokavic

Najboljšo možno zaščito motoristom omogočajo motoristične rokavice, ki jih izberejo v specializiranih trgovinah z moto opremo.

Moto trgovine so seveda na voljo tudi na spletu, pri izbiri primerne moto opreme pa vam lahko pomagajo tudi preko telefonskega pogovora.

Iz iste kategorije: