Prednosti LED svetil za domačo uporabo

Danes imamo na razpolago ogromno možnosti, ko razmišljamo nakupu novih svetil. Vedno bolj so v ospredju LED svetila, ki imajo številne prednosti pred navadnimi žarnicami. Lahko jih uporabimo znotraj hiše ali pa odzunaj. Poleg tega nam LED tehnologija omogoča, da varujemo okolje. Nižja poraba energije, bolj učinkovita reciklaža ter boljši izkoristek energije so samo nekatere lastnosti te tehnologije. V tem članku si poglejmo, kako nam LED svetila lahko pomagajo z osvetlitvijo vsakega prostora ter obenem skrbijo za zdravje narave.

Energetsko učinkovita rešitev

LED žarnice imajo izjemno visoko učinkovitost. Računamo lahko, da imajo do 95% učinkovitost, kar pomeni, da se večina energije spremeni v svetlobo. Če jih primerjamo z navadnimi fluorescentnimi žarnicami, imajo veliko nižjo porabo in boljšo svetilnost. Poraba energije je približno 1/3 navadne žarnice, kar pomeni, da prihranimo pri električnem računu vsak mesec. Glede energijske učinkovitosti lahko z LED tehnologijo uživamo v prednostih, kot so:

 • Manjša poraba in večja svetilnost
 • Zanemarljiva izguba energije preko toplote
 • Nižji mesečni električni stroški

Dolga življenjska doba

Poleg nizke porabe energije imajo LED žarnice tudi izjemno dolgo življenjsko dobo. Če jih primerjamo s tradicionalnimi svetili, imajo LED svetila do 40-krat večjo življenjsko dobo. Temu je večinoma zato, ker se ne segrevajo. Tako ne prihaja do hitre razgradnje materialov luči med delovanjem. To pomeni, da imamo:

 • Nižje stroške vzdrževanja
 • Večjo zanesljivost delovanja
 • Manjše oddajanje toplote žarnice

Večja varnost uporabe LED svetil

Kot pri uporabi vse opreme, je varnost najpomembnejši element. LED svetila imajo nizko oddajanje toplote na kateri se ne moremo opeči. To je velik napredek v primerjavi z navadno fluorescentno žarnico, ki je izredno vroča po dolgem času delovanja. Tako tudi potrebujejo manj energije, kar pomeni, da ne obremenjujemo električnega omrežja. To privede do manjše možnosti nastanka požarov in drugih nezgod. V vsakem primer pa nam, glede varnost, LED tehnologija zagotavlja, da:

 • Manj obremenjujemo električno omrežje
 • Se na LED luči ne moremo opeči
 • Potrebujejo izredno malo energije, da delujejo

Na spletni strani volino-svetila.si imamo v ponudbi ogromno različnih LED svetil. Ta se raztezajo vse od namiznih luči, do zunanjih reflektorjev. Vzemimo si čas in preglejmo ponudbo za najboljšo LED svetilo, ki ga bomo uporabili v našem domu ali podjetju.

Manjša fizična velikost luči

Če potrebujemo veliko svetlobe, to pomeni, da bomo potrebovali večjo žarnico, ki jo bo oddajala. Te omejitve pri LED svetilih ni, oziroma je veliko manjša. LED reflektor je lahko izredno majhen in obenem oddaja veliko svetilnost. To pomeni, da jih lahko namestimo skoraj kamorkoli in obdržimo funkcionalnost večjega tradicionalnega svetila.

Uporabimo jih lahko za notranjo in zunanjo osvetlitev. Zaradi majhne velikosti in močne svetlobe, lahko LED svetila uporabimo za skoraj vsako potrebo. Lahko si osvetlimo svojo spalnico ali pa garažo, kjer bomo potrebovali veliko ali pa malo svetlobe.

LED luči ustvarijo različno atmosfero z možnostjo zatemnitve

Najboljša stvar pri LED svetilih je, da jih lahko zatemnimo. Tako lahko namesto, da uporabljamo 100% svetilnosti, uporabljamo samo nekaj procentov vse moči žarnice. Tako si zatemnimo spalnico, sobo ali drug prostor, kjer potrebujemo ravno dovolj svetlobe, da se sprehajamo, počivamo ali pa delamo kaj drugega.

Prednost možnosti zatemnitve je tudi, da bolj ko zatemnimo svetilo, bolj učinkovito porablja energijo. Tako lahko ravno dovolj osvetljujemo sobo, garažo ali kopalnico, ne da bi morali po nepotrebnem plačevati za preveč porabljene energije.

Zatemnitev luči nam prinaša tudi druge prednosti, kot so:

 • Podaljšanje življenjske dobe LED luči
 • Manjša poraba energije za osvetljevanje prostora
 • Večja učinkovitost porabe svetlobe v prostoru

Fleksibilnost oblike, ki jo lahko uporabimo kjerkoli

LED svetila imajo prednost, da so izredno majhna. S tem mislimo samo ledico, ki proizvaja svetlobo. To pomeni, da jih lahko vgradimo v skoraj kakršnokoli ohišje. Lahko jih namestimo na strop, v namizno luč, v trakove in jih uporabimo v mnogo drugih različnih oblikah. Skoraj vsaka oblika, ki si jo lahko zamislimo, je lahko opremljena z LED svetili.

Tako si lahko opremimo kuhinjo, dnevno sobo ali delovni prostor z LED lučkami, ki so prilagojene naši uporabi in imajo primerno intenzivnost svetlobe.

Zaradi svoje unikatne sposobnosti prilagajanja in močne svetilnosti jih vedno bolj uporabljajo proizvajalci avtomobilov. Velika prednost LED luči je tudi ta, da ne potrebujejo časa, da pričnejo delovati s polno močjo. Tako jih lahko samo prižgemo, nastavimo moč in uživamo v svetlobi, ki jih proizvedejo.

Za najboljšo ponudbo in strokovno pomoč se lahko obrnemo na spletno stran volino-svetila.si, kjer nam bodo najbolje znali svetovati za LED svetila, ki bodo najbolj koristna za naše namene.

Iz iste kategorije: