Kaj je dobro vedeti o belih plombah?

Zagotovo ne veste na pamet, da se bele plombe ali zalivke v zobozdravstvu izdelujejo že od 60. let prejšnjega stoletja. Seveda pa so se v tem času postopki pa tudi materiali zanje precej izboljšali. Bele plombe so sestavljene iz kompozitne smole s keramičnimi polnili. Ta se strdijo pod vplivom svetlobe UV.

Zanimivo pa je, da bela plomba v resnici ni povsem bela. Gre namreč zgolj za približek naravni barvi zob. Sami kompoziti so namreč iz najrazličnejših odtenkov, ki jih mora zobar primerno kombinirati med seboj, da lahko sploh ustvari primeren barvni učinek.

Obstojnost bele plombe

Veste, kolikšna je življenjska doba bele plombe? Vemo, da sama izdelava bele plombe ni težka, a je precej težko izdelati dovolj kakovostno belo plombo, ki lahko kar se da dolgo služi svojemu namenu. Njena obstojnost je v največji meri odvisna od doslednosti postopka izdelave, prav tako od izbranega materiala, od osušitve področja okoli zoba, ne nazadnje tudi od samega operativnega znanja in od spretnosti zobozdravnika.

Ne smemo pa pozabiti omeniti, da ima ključno vlogo pri življenjski dobi belih plomb tudi pacientova medzobna higiena. Posledično lahko rečemo, da ne obstaja enotni odgovor na to, kolikšna je točna obstojnost bele plombe.

Največje prednosti belih plomb za zobe

Obstaja kar nekaj prednosti, ki veljajo za bele zobne plombe. Pri preparaciji se odbrusi precej manj zob in bela plomba se lahko zelo dobro prilepi na zobne strukture. Pohvale vredna je tudi njihova estetika.

Bele plombe za zobe
Bele plombe služijo zapolnjevanju lukenj, so usklajene z barvo vaših zob in so tako rekoč nevidne. Bele plombe so z leti postale bolj priljubljene.

Bele plombe za zobe ne prevajajo toplote in ne vsebujejo kovin.

Pomanjkljivosti oziroma slabosti belih plomb

Preden se odločite za belo plombo, pa je seveda dobro preveriti tudi slabosti oziroma pomanjkljivosti. Ena od slabosti je ta, da ob strjevanju plombe za zob prihaja do krčenja.

V videu si oglejte animacijo procesa izdelave bele plombe

Tudi tehnika dela je precej zahtevnejša. Potreben je daljši čas za izdelavo bele plombe. Obstaja pa tudi možnost nastanka špranje med zobom in plombo ob nenatančnem ali manj natančnem delu.

Cena za belo zobno plombo

V primerjavi z amalgamsko plombo je cena za bele plombe višja. Že v osnovi je namreč kompozitni material dražji. Tudi postopek njenih izdelav je daljši, prav tako zahteva več znanja pa tudi spretnosti.

Točna cena za belo plombo je v veliki meri vezana na sam načrt sanacije, ki pa vam ga vaš terapevt lahko naredi v sklopu brezplačnega prvega pregleda.

Iz iste kategorije: