Katero izmed priljubljenih domen izbrati?

Ko se odločimo, da bomo na splet postavili svojo spletno stran, se takoj pojavi vrsta vprašanj. Eno izmed njih je tesno povezano z registracijo domene, saj moramo poleg samega imena izbrati tudi domensko končnico. Povsem logično torej je, da se bomo slej ko prej srečali z vprašanjem: »Katero izmed vrhnjih domen izbrati?«domenaMed najbolj priljubljene v svetu nedvomno sodita domeni .com in .net. Veste, katera izmed njiju je še posebej popularna? Če ste odgovorili s ».com«, ste odgovorili pravilno. Registracija domene za spletno stran v angleščini je torej relativno enostavna. Najbolje bo, da registriramo domeno .com, saj so je spletni uporabniki povsem navajeni. Posledično ji tudi zaupajo, kar pomeni več klikov, dolgotrajnejše obiske, več pregledanih podstrani in v primeru spletne trgovine tudi več opravljenih nakupov.
Največja težava, povezana z domeno .com, je vsekakor v njeni težki dosegljivosti. Ravno zaradi izjemne priljubljenosti je kratko domeno s končnico .com zares težko dobiti, saj so praktično vse že leta registrirane. V tem primeru nam ostane dvoje – lahko poiščemo povsem unikatno ime (npr. s pomočjo zloženke iz dveh besed) ali pa se odločimo za alternativno .net domeno. Tudi nanjo so uporabniki spleta navajeni in ji zaupajo.


Kaj pa domena .org? Ali tudi ta spada v kategorijo najbolj priljubljenih domen? Niti ne, za spletno stran v angleščini bo .com (oziroma .net) domena mnogo primernejša.
Oglejmo si še najbolj priljubljeno domeno v Sloveniji. To je seveda domena .si, ki je slovenskim uporabnikom zelo dobro poznana. Če mislite stran postaviti v slovenščini, bo .si domena najboljša izbira. Vsak obiskovalec spletnega mesta bo že po domenski končnici takoj vedel, da je na slovenski, zaupanja vredni strani. Vedeti morate tudi to, da pri .si domeni ni mogoče zakriti podatkov o nosilcu domene, medtem ko je pri .com in .net domeni to mogoče. Za spletni projekt v slovenskem jeziku bo .si domena torej najprimernejša, pa tudi .com in .net bosta povsem sprejemljivi izbiri.
Se vam domenske končnice .com, .net in .si ne zdijo ravno izstopajoče? Se želite že na prvi pogled ločiti od konkurence? V nekaterih primerih se je to izkazalo za odlično odločitev, in morda bo tudi za vas boljša registracija neke bolj vpadljive končnice. Teh je zares veliko, posebej pa bi lahko izpostavili domene .guru, .ninja, .fit, .xyz, .life, .cool in .wtf.
Poleg naštetih obstajajo tudi številne, ki se jih da povezati z določeno dejavnostjo. Tako je denimo domena .bar zanimiva za lastnika lokala, .surf za šolo surfanja, .photo za poklicnega fotografa, .recipes za kuharski portal itd.
Torej, že veste, katero vrhnjo domeno boste uporabili za svoj spletni projekt?

Iz iste kategorije: