8 pasti brezplačnega gostovanja

Verjetno ste že slišali za vsaj eno od platform, ki omogočajo postavitev brezplačne spletne strani in brezplačno gostovanje. Med najbolj priljubljene spadajo Wix.com, Webs.com in Weebly.com ter blogerske platforme WordPress.com, Blogspot.com in Blog.com.hosting room 
Prednost vseh teh platform je, da lahko vašo spletno stran postavite povsem brezplačno. Brezplačno je tudi gostovanje vaše spletne strani. Sliši se mamljivo, a vendar ni tako.
Vsi poznamo rek: malo denarja, malo muzike. Tudi v primeru, da se odločite za brezplačno spletno stran in gostovanje, to drži. Vaša spletna stran bo sicer izgledala lepo, to je pa tudi vse. Poglejmo, katere so največje pasti, ki vas čakajo pri brezplačnem gostovanju.

1. Spletna domena

Zato, ker vam zgoraj omenjene platforme ponujajo brezplačne storitve, bo gostovanje urejeno na njihovi poddomeni. Če boste spletno stran naredili na primer pri Weebly.com, potem bo vaša domena izgledala takole: vasa-spletna-stran.weebly.com. Precej neprivlačno, kajne? Pa ne samo to, vaša spletna stran bo s tem izgubila tudi kredibilnost in odvrnila potencialne obiskovalce.

2. Vsebine na spletni strani, ki jih ne morete odstraniti

V zameno za brezplačno izdelano spletno stran bo vsaka od zgoraj omenjenih platform onemogočila odstranitev nekaterih elementov, ki jih sicer ne boste želeli na svoji spletni strani. Največkrat so to oglasi. S tem bo vaša spletna stran zopet izgubljala na kakovosti in odvračala morebitne obiskovalce.

3. Unikaten izgled in funkcionalnost

Pri izdelavi boste imeli na voljo le nekaj deset predlog, kar pomeni, da vaša spletna stran ne more biti unikatna. Tudi če boste želeli določene elemente spremeniti, pri brezplačni različici to ne bo možno. Omejitve se lahko pojavijo pri barvah, pisavah, postavitvi elementov itn.

hosting

4. Počasno delovanje strani

Ker gre za spletne platforme iz tujine, pomeni, da bo tudi gostovanje vaše strani v tujini, večinoma v ZDA. Zaradi tega bodo odzivni časi zelo visoki. To prinaša kar dve slabosti. 1. Vaša spletna stran se bo nalagala počasneje, kar bo zopet odvrnilo obiskovalce od brskanja. 2. Google počasnejše spletne strani tudi slabše rangira v iskalniku, s čimer spet izgubljate obiskovalce.

5. Podpora

Kot smo omenili že pri prejšnjem problemu, gre za ponudnike iz tujine, kar pomeni, da boste morali z njimi komunicirati v tujem jeziku in večinoma preko e-pošte. V primeru težav boste morali sestaviti sporočilo v angleškem jeziku in upati, da vam bodo odgovorili čim hitreje. Povsem možno pa je, da odgovora sploh ne boste nikoli prejeli.

6. Omejitev strani / podstrani

Brezplačni paketi na zgoraj omenjenih platformah pogosto omejujejo tudi število možnih strani / podstrani. Če boste želeli postaviti spletno stran z veliko vsebinami in podstranmi, to ne bo mogoče.

7. Omejitve pri indeksaciji

Nekatere platforme imajo pri brezplačnih spletnih straneh nastavljene omejitve, zaradi katerih vaša spletna stran sploh ne bo vidna v iskalniku Google. Je potrebno sploh še kaj dodati?

8. Nižje uvrstitve v iskalnikih

Pri tistih platformah, kjer bo Google vašo spletno stran dejansko indeksiral, lahko računate na ne najbolje vidne uvrstitve v iskalniku. Precej bolje se obnese lastna domena s primerno domensko končnico, veliko količino vsebine, slikovnega materiala ter čim boljšo uporabniško izkušnjo.

Zaradi vseh teh pasti, vam svetujemo, da registrirate vašo domeno in se odločite za kakovostno spletno gostovanje.

https://www.youtube.com/watch?v=omcUU2Y6E_M

Iz iste kategorije: