Lokalne in svetovne domene

Dandanes je skoraj nujno, da ima vsaka organizacija in podjetje svojo lastno spletno stran. Stranke pričakujejo, da si bodo lahko ponudbo artiklov in storitev ogledali na spletu. Tako je vsako malo in veliko podjetje ter posameznik pod pritiskom izgradnje svoje lastne strani ali trgovine na spletu. Pri tem pa je zelo pomembno, da izberemo primerno zvrst domene, ki je lahko lokalna državi v kateri živimo ali pa svetovna. Obe zvrsti imata svoje prednosti katerim se bomo posvetili v tem članku.

Lokalne domene so namenjene poslovanju v domači državi

Razvoj informacijske tehnologije in spleta je omogočil, da vsaka država uporablja svoje edinstveno lokalno domeno oziroma končnico. Ta je lahko .hr, .de, .it ipd. – vsaka država ima svojo končnico, ki je namenjena domačim spletnim stranem. 

Končnici pravimo tudi domena vrhovne ravni. Domačo zvrst se priporoča podjetnikom, ki nameravajo poslovati izključno v svoji državi. Načeloma bo spletna stran z domačo končnico požela več zaupanja od lokalnih prebivalcev, zelo malo pa od tujih obiskovalcev. Prednosti, ki jih ima lokalna domena so:

  • Bolj profesionalen celoten vtis strani, saj prikazuje, da je izključno namenjena poslovanju v določeni državi
  • Višja vidljivost v rezultatih iskanja v lokalni državi
  • Večje zaupanje ciljnega občinstva

Svetovna domena za globalno poslovanje

Najbolj poznana svetovna domena vrhovne ravni je .com. Uporabljajo jo številne spletne strani po celem svetu. V zadnjih letih pa je postalo še mnogo več končnic na voljo, ki se tudi smatrajo za svetovne. Priporočajo se uporabnikom, ki želijo postaviti globalno spletno stran namenjeno celotnemu svetovnemu občinstvu. 

Domene končnic .com, .net, .org
Končnice domen kot so .com, .net in .org so ene izmed najbolj popularnih

Svetovna končnica je bolj primerna za prodajo izdelkov in storitev na svetovnem trgu. Ni pa tako primerna za poslovanje v domači državi. Na voljo pa imamo tudi domene, ki so sestavljene iz svetovne in lokalne zvrsti, kot je .com.hr. V tem primeru bomo načeloma lahko imeli prednosti obeh domen, kar nam omogoča, da izdelamo spletno stran za vsa občinstva.

Napotki za izbiro najbolj primernega imena naše spletne strani

Svetovni splet vsebuje več kot 1.8 milijarde aktivnih spletnih strani. Vsaka izmed njih ima svoje edinstveno ime. Včasih je dokaj težko najti primerno domeno oziroma ime, saj je mnogo možnosti že porabljenih. To še posebej velja za .com, .net ter druge končnice. Srečo pa imamo dandanes na izbiro veliko število končnico oziroma domen vrhovne ravni, ki pridobivajo na svoji popularnosti.

Kako izbrati popolno ime domene za vaše spletno mesto

Vedno je pomembno, da si izberemo čim krajše ime. S tem si bodo stranke hitreje in lažje zapomnile našo domeno. Ni priporočljivo uporabljati številke in vezaje, vendar če jih lahko nekako pametno povežemo z našimi aktivnostmi oziroma načinom dela, potem brez zadržkov iz njih lahko ustvarimo ime.

Nakup domene pri ponudniku gostovanja

Veliko število ponudnikov gostovanja nam ponudi možnost izbire številnih domen preko svojega iskalnika. Želeno ime vpišemo v iskalnik, ta pa naredi hitro poizvedbo in nas obvesti o njegovi razpoložljivosti. V primeru, da je ime že zavzeto nam ponudi številne alternative oziroma kombinacije želenega imena in domene vrhovnih ravni. Včasih nas lahko sam iskalnik reši iz zagate, saj nam poda nekaj dobrih predlogov.

Pogosto pa je tako, da moramo še malo razmisliti, če je želeno ime že zavzeto. Lahko se tudi zgodi, da je določena domena zakupljena s strani podjetja ali posameznika, ki z njo še ni ustvaril spletne strani. V tem primeru ga lahko kontaktiramo, če so podatki trenutnega lastnika vidni v podatkovni bazi na spletni strani ponudnika gostovanja ali številnih registrarjih na spletu.

Iz iste kategorije: