Prileganje kot najpomembnejši dejavnik pri nakupu motoristične čelade

Nakup motoristične čelade predstavlja dobro naložbo za varnost vašega najpomembnejšega dela telesa. Poleg maksimalne zaščite vam prava velikost in model čelade nudita še udobje med vožnjo. Izbira napačne čelade za motor pa vam lahko uniči tudi zgolj nekajminutno vožnjo.

Najpomembnejši dejavnik pri nakupu moto čelade je torej prileganje. Od tega je namreč odvisna varnost in užitek med vožnjo. Pri nakupu predvsem upoštevajte velikost in obliko glave. Notranjost čelade lahko zmanjšate ali povečate pri nekaterih modelih, pri katerih preprosto zamenjate notranje blazinice.

Prevelika motoristična čelada

Če je čelada za motor prevelika, vam pri morebitnem padcu zagotovo ne bo nudila primerne zaščite. Med vožnjo lahko zdrsne z mesta ter zakriva pogled na cesto. Njena notranjost se lahko bistveno hitreje obrabi, ker se nenehno premika in glava drgne po njeni notranjosti.

Čelade za motor
V primeru padca vam prevelika motoristična čelada ne bo nudila zadostne zaščite, zato je izjemno pomembno, da izberete pravilno velikost

Prevelike motoristične čelade so tudi preglasne, pri visoki hitrosti drsijo gor in nazaj. In kako veste, da vam je čelada prevelika? Zagotovo vam ne bo objela glave v celoti. Pri obračanju glave vam bo zdrsnila z mesta.

Čelada za motor glede na profil vozila

Pri izbiri čelade za motor upoštevajte tudi motor, ki ga vozite. Prav tako še razdalje, ki jih želite prevoziti. Motoristične čelade se med seboj razlikujejo tudi glede na profil voznika. Na voljo so:

  • integralne motoristične čelade,
  • jet čelade,
  • enduro in kros čelade,
  • multifunkcijske in preklopne čelade.

Največjo zaščito ponuja integralna čelada za motoriste. Pokriva namreč celotno glavo. Uporablja se zlasti pri višjih hitrostih ter daljših vožnjah. Še ena od dodatnih prednosti takšnih čelad pa je ta, da izvrstno izolirajo zunanji zvok. Za jet čelade za motor je značilno, da nimajo spodnjega dela, bradnega dela ter tako zagotavljajo boljše zračenje. Dobrodošle so za motorna kolesa, s katerimi ne zmorete doseči tako visokih hitrosti.

Za off-road vožnjo so primerne kros čelade. Ponujajo boljšo zaščito v bradnem delu, prav tako v primeru padca z glavo naprej. Dobro obvarujejo usta ter brado. V določenih primerih imajo takšne motoristične čelade tudi vezir. Posledično je treba nositi zaščita očala, ki morajo biti prilagojena čeladi. Za vse vrste motornih koles so priljubljene preklopne čelade. Zaprte ponujajo enako zaščito pred vremenskimi dejavniki. So izvrstna izbira za tiste, ki med vožnjo z motorjem uporabljajo očala.

Motoristične komunikacijske naprave

Za sporazumevanje med voznikom in sopotnikom ali med motoristi v skupini so zelo priročen način motoristične komunikacijske naprave. Pri izbiri takšne naprave je zlasti pomemben domet. Za večino takšnih naprav je značilno, da so univerzalne. Določeni modeli pa so narejeni za točno določene modele čelad.

Komunikacija za motoriste
Motoristična komunikacija za motoriste preko Bluetooth tehnologije, ki vam omogoča varno in udobno komunikacijo med vožnjo na motorju

Komunikacija za motoriste poleg interkom komunikacije zagotavlja tudi poslušanje glasbe, telefoniranje in poslušanje navodil naprave GPS.

Bluetooth sistem komuniciranja za motoriste

Komunikacija za motoriste lahko izvrstno poskrbi, da med vožnjo z motociklom ali skuterjem niste nikoli povsem sami. Nenehno ste lahko povezani s svetom. Lahko poslušate glasbo in še mnogo več.

Najnovejši interkom v svoji kategoriji s tehnologijo Bluetooth predstavlja Midland BT Mini, zlasti kar se tiče same preprostosti uporabe ter montaže v najrazličnejše čelade za motor. Takšen sistem za komuniciranje za motoriste zagotavlja učinkovito sporazumevanje z do tri osebami, in sicer v načinu ena na ena do razdalje pol kilometra. Najbolj primeren je za komunikacijo med voznikom in sopotnikom.

Video predstavitev Midland BT MINI

Vsi sistemi za komunikacijski sistem BT Mini so certificirani za nepremočljivost, in sicer po standardu IPX6. Zmorejo se povezati z eno napravo hkrati, na primer z vašim pametnim telefonom. Obenem so kompatibilni z multimedijskimi sistemi najrazličnejših znamk motociklov, kot so denimo BMW, Ducati, KTM.

MIDLAND BT Next Pro interkom

Izvrstna komunikacija za motoriste je lahko tudi Midland BT Next Pro. Zagotavlja komunikacijo z do 4 motociklisti ali 8 osebami v konferenčnem načinu in z do 6 osebami v načinu ena na ena – do razdalje 600 metrov.

Tovrstna komunikacija za motoriste je opremljena s posebno funkcijo, ki omogoča sporazumevanje s katerim koli interkomom druge blagovne znamke. Prav tako samodejno regulira glasnost, zagotavlja deljenje glasbe, vključuje FM radio z RDG, 20-urno življenjsko dobo baterije in glasovno upravljanje.

Motoristični komunikacijski sistem N-Com

Sistem za komunikacijo med motoristi N-Com je odlična izbira za vse popotnike na motorju, ki se najraje zapeljejo v družbi podobno mislečih, obenem pa si želijo vrhunske zmogljivosti komunikacijskega sistema, ki ponuja dovolj visoko stopnjo zanesljivosti.

Omenjena komunikacija za motoriste predstavlja najboljši vgradni sistem za predpripravljene čelade X-Lite.

Iz iste kategorije: