Ultrazvok srca je popolnoma neboleč

Če ste prejeli napotnico za ultrazvočni pregled in bo to za vas prvič, imate morda veliko vprašanj glede postopka. Da vas ne bo preveč skrbelo, vam že na začetku lahko povemo, da gre za povsem neškodljiv in popolnoma neinvaziven postopek, pri katerem specialist kardiologije pregleda delovanje srca v živo.

Gre za eno od najpomembnejših preiskav, ki pomaga odkriti ter spremljati različne srčne bolezni. Pri tem omogoča prikaz posameznih srčnih struktur in njihovih funkcij. Ultrazvok srca z doplersko metodo pa omogoča tudi prikaz gibanja krvi v žilah in srčnih votlinah. Za več informacij o tem preveri na spletni strani Ultralab.

Kaj vse prikaže ultrazvok srca?

Z njim lahko zdravnik specialist razbere, kako poteka pretok krvi v velikih žilah in znotraj srčnih votlin, si ogleda delovanje desnega in levega prekata, ter vidi, kako se raztezata in krčita. Iz UZ pregleda je možno razbrati stanje perikarda ter stanje zaklopk in določiti, kako delujejo.

Obenem si je možno s to preiskavo ogledati velikost in obliko srčnih votlin ter velikih žil kot tudi tvorb v srčnih votlinah, kot so na primer tumorji ali strdki. Ob vsem tem ultrazvok srca lahko prikaže morebitne napačne povezave med posameznimi srčnimi votlinami. Te so lahko pridobljene ali prirojene.

Posebne predpriprave niso potrebne

Ker smo že uvodoma dejali, ultrazvok srca je neinvaziven postopek, zato ne potrebujete posebnih predpriprav. Pred pregledom lahko torej normalno jeste in pijete. Pazite le, da če jemljete zdravila, jih vzemite tako kot to počnete sicer, razen če vam vaš zdravnik svetuje drugače. Pomembno je torej, da se že pred preiskavo dobro pozanimate pri svojem osebnem zdravniku glede jemanja zdravil.

opravite ultrazvok srca
Preventivni ultrazvok srca vam lahko predpiše tudi vaš osebni zdravnik ali pa postopek plačate sami

Pri tem je pomembno tudi to, da natančno veste, katera zdravila jemljete in v kakšnih odmerkih. Na posvetu z zdravnikom imejte pri sebi tudi ostalo medicinsko dokumentacijo. Če ste že bili na UZ kdaj v preteklosti, potem vsekakor imejte te izvide s sabo.

Koliko časa običajno traja ultrazvok srca?

Med pregledom ležite na levem boku, medtem ko si z levo roko podpirate glavo. Občasno med pregledom lahko zdravnik zahteva, da zadržite dih. Za podrobnosti o poteku pregleda preveri na spletni strani podjetja Ultralab.

Trajanje pregleda je odvisno glede na zdravstveno stanje in stopnjo sprememb na vašem srcu ter preglednosti tkiv. Običajno ne traja dlje kot dvajset minut, vendar pri nekaterih posameznikih lahko traja tudi do ene ure. Pred izvedbo pregleda si je potrebno sleči zgornji del telesa oziroma razgaliti prsni koš. Priporočljivo je torej, da ste oblečeni v takšno oblačilo, ki ga boste lahko nemoteno slekli.

Iz iste kategorije: