Kako pogosto je treba opravljati okulistični pregled?

Dejstvo je, da je redni okulistični pregled eden od ključnih pomenov za spremljanje zdravja oči. Takšen pregled je pregled celotnega zdravja oči. Zajema merjenje dioptrije za bližino in daljavo, pregled očesnega ozadja, merjenje pritiska v očeh, prepoznavanje bolezni oči. Ponekod pa lahko pregled vida oziroma oči zajema še pregled barvne slepote, pregled količine solz in tudi solznega filtra, prav tako pregled vidnega polja.
Ko opravljate okulistični pregled, se lahko pravočasno ugotavljajo morebitne bolezenske spremembe na vaših očeh. Zelo pomembno je, da se omenjene spremembe odkrijejo dovolj zgodaj oziroma pravočasno in se jih nato tudi primerno zdravi.


Pregled oči je priporočljiv na vsaki dve leti


Eno od pogostih vprašanj je, na koliko časa bi moral potekati pregled oči. Strokovnjaki ga priporočajo vsaj na vsaki dve leti. Če pa slučajno uporabljate kontaktne leče, bi se morali pregleda vida udeležiti vsako leto, torej bolj pogosto. Enako velja, če opazite slabši vid ali pa kakršne koli druge spremembe, ki so povezane z očmi.

Okulist med pregledom preveri ali obstajajo težave z vidom, ampak lahko zazna tudi znake drugih resnih bolezni oči. Če potrebujete korekcijo vida, vam zdravnik predpiše očala ali kontaktne leče, ki ustrezajo vašim potrebam. V primeru slabega vida na bližino in daljavo vam lahko priporoči tudi progresivna očala.


Zlasti pa so redni okulistični pregledi nujni v primeru določenih bolezni oči, kot so denimo obolenje roženice, povišan očesni tlak oziroma pritisk, bolezni očesnega ozadja. Dejavnika, ki lahko zelo vplivajo na samo zdravje oziroma stanje oči, pa sta tudi sladkorna bolezen in visok krvni tlak.


Pregled oči za otroke


In kako je s pregledi vida za otroke?

okulistični pregled
Očesni zdravnik bo opravil okulistični pregled oči vašega otroka in opravil preglede vida z uporabo očesnih pregledov, slik ali črk.

Priporoča se, da otrok svoj prvi okulistični pregled opravi, ko je star približno tri leta. Zlasti pri najmlajših je pomembno, da se prepoznavajo težave z vidom dovolj zgodaj.

Iz iste kategorije: