Samoplačniški ultrazvok: do prave diagnoze brez čakalnih vrst

Zaradi pogosto več mesecev, celo več let dolgih čakalnih vrst v zdravstvenih domovih in bolnišnicah se vse več ljudi odloča za samoplačniške preglede in posege, naj gre za samoplačniški ultrazvok, zobozdravstveni poseg ali fizioterapevtsko obravnavo. Ker je povpraševanja po tovrstnih storitvah vse več, postajajo dostopne tudi tistim, ki si jih nekoč niso mogli privoščiti – ena takih preiskav je tudi samoplačniški ultrazvok.

Ultrazvočna preiskava, ki zdravniku omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu ter tako odkrivanje morebitnih patologij ali poškodb, ima pred drugimi diagnostičnimi metodami številne prednosti: preiskava je hitra, neinvazivna in povsem neboleča, izvajamo jo lahko tako pri otrocih kot pri odraslih, zaradi svoje neškodljivosti pa je pogosta tudi v obdobju nosečnosti.

Zakaj se uporabljajo ultrazvočne preiskave?

Danes zdravniki ultrazvočno diagnostiko uporabljajo predvsem za vpogled v notranjost mehkih tkiv telesa: v kardiologiji za diagnosticiranje delovanja srca, prekatov ter zaklopk, v urgentni medicini najpogosteje za določanje prisotnosti izliva krvi v trebušno votlino in za odkrivanje morebitnih žolčnih kamnov, v gastroenterologiji pa se samoplačniški ultrazvok ali ultrazvočni pregledi na koncesijo izvajajo za preiskave trebušne slinavke, aort, jeter, ledvic in vranice. Pri svojem delu ga uporabljajo tudi fiziatri in ortopedi – le-ta namreč omogoča učinkovito diagnostiko mišično-skeletnega sistema, ki vključuje tako preiskave kit, mišic, živcev, vezi in drugih mehkih tkiv kot tudi kosti in pokostnice.

ultrazvok
Ultrazvočni pregledi so nujni pri poškodbah ligamentov

Varna, neboleča in vsestranska preiskava

Ultrazvočna diagnostika se uporablja tako pri odraslih kot pri otrocih, ker pa gre za povsem nenevarno in neinvazivno diagnostično metodo, je tovrstna metoda ena najpogosteje uporabljenih diagnostičnih metod v ginekologiji. T. i. fetalna ultrazvočna preiskava ginekologu ali ginekologinji omogoča, da s pomočjo ultrazvočnih valov pregleda srce in druge dele še nerojenega otroka ter tako pravočasno zazna morebitne patologije. Za ultrazvočni pregled dojk se pogosto odločajo tudi ženske pred 40. letom starosti ali pa ga kasneje izkoriščajo kot dopolnilno preiskavo k mamografiji. Tako kot ginekologi ga uporabljajo tudi urologi – bodisi za pregled testisov ali kot dopolnilno preiskavo ob erektilnih disfunkcijah.

Kdaj na samoplačniški ultrazvok?

Ljudje se za samoplačniški ultrazvok najpogosteje odločajo v želji po čim hitrejši diagnozi, tako se namreč ognejo dolgim čakalnim vrstam v javnih zdravstvenih ustanovah. Samoplačniški ultrazvok je pogosta izbira tudi tedaj, kadar bi po prvem pregledu in pred morebitnim posegom želeli slišati še mnenje drugega strokovnjaka, zaradi občutka pomirjenosti pa se zanj pogosto odločajo kronični bolniki. Samoplačniški ultrazvok dojk, arterij spodnjih okončin ali ščitnice je tako pogost dopolnilni pregled med rednimi, a včasih redkimi pregledi pri osebnemu zdravniku, ki bolniku omogoča, da pravočasno odkrije morebitno poslabšanje bolezni ali spremenjeno delovanje obolelih organov.

Iz iste kategorije: