Gostovanje domene doma ali v tujini?

Naj že kar takoj na samem začetku napišemo, da ni vseeno, ali spletno gostovanje zakupite pri domačem ali tujem ponudniku. S tem ne mislimo le na ceno, temveč tudi na druge dejavnike, ki so pri izbiri ponudnika gostovanja zelo pomembni. V nadaljevanju si lahko preberete, kateri so omenjeni dejavniki, na koncu pa bomo podali še nekaj konkretnih nasvetov, kdaj se je bolje odločiti za ponudnika v Sloveniji in kdaj za ponudnika v tujini.Gostovanje domene

Odzivni časi

Odzivni čas je zelo pomemben dejavnik, ki ga pri izbiri spletnega gostovanja velja upoštevati. Denimo, da stran gostuje na strežniku v Avstraliji, obiskujejo pa jo pretežno obiskovalci iz Slovenije. V tem primeru bo odzivni čas precej daljši, kot če bi spletna stran gostovala v Sloveniji. Čeprav so danes internetne povezave mnogo zmogljivejše kot pred leti, pa je razlika v hitrosti nalaganja spletne strani vidna. Uporabniki spleta pričakujejo oz. zahtevajo hitro odzivnost spletnih strani, prav tako pa tudi Google, ki hitro delujoče strani nagrajuje z višjimi in bolj vidnimi uvrstitvami v svojem iskalniku.

Podporna služba

Nekateri večji tuji ponudniki spletnega gostovanja imajo podporo svojim naročnikom na voljo le prek elektronske pošte, spet drugi pa nudijo tudi telefonsko podporo ter pogovorno okno neposredno na spletni strani. Ne glede na vse pa je dejstvo, da je podpora naročnikom na voljo le v angleškem jeziku. Če vam torej angleščina ne leži, lahko to predstavlja težavo. Ne pozabite, da je podpora pri storitvi spletnega gostovanja izjemno pomembna, saj je v primeru nedelovanja spletne strani potrebno reagirati kar se da hitro. Kakovostni domači ponudniki so hitro odzivni, dosegljivi pa so tako prek e-pošte kot tudi telefona.

Cena

Marsikomu pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja najpomembnejšo vlogo igra cena. Lahko bi zapisali kar »na žalost«, saj cena nikakor ne sme biti glavni kriterij izbire. Čeprav so načeloma v tujini cene paketov gostovanja nekoliko nižje, pa so tudi v Sloveniji izjemno konkurenčne. Če ne potrebujete strežnika v tujini, je gostovanje domene morda bolje zakupiti kar pri nas – predvsem zaradi prej omenjenih dejavnikov.

Torej, izbrati domačega ali tujega ponudnika?

Prvo pravilo pri izbiri ponudnika gostovanja je, da naj se njegov strežnik, na katerem bomo gostovali svojo spletno stran, nahaja v državi ali vsaj v bližini države, iz katere pričakujemo največ obiskovalcev. V primeru slovenske spletne strani nimamo kaj razmišljati. Izbrali bomo gostovanje pri domačem ponudniku. Enako bi lahko storili tudi, če bi s stranjo v nemščini ciljali na prebivalce Nemčije, saj fizična razdalja med Slovenijo in Nemčijo ni tako velika, da bi zakup gostovanja v Nemčiji bistveno vplival na odzivne čase. In če bi radi ciljali na prebivalce ZDA? Potem bo vsekakor najbolje, da strežnik zakupimo čez lužo.
https://www.youtube.com/watch?v=7UOC_DSPMV0

Iz iste kategorije: