Kako naj bloger izbere domeno?

Ste se odločili, da boste postali bloger? Odlično, takšne ideje vsekakor podpiramo. Pazite le, da boste pisali zanimive prispevke, sicer lahko pričakujete nizko obiskanost bloga in nezadovoljne bralce. Preden pričnete s pisanjem bloga, vas čaka še ena zelo pomembna odločitev – izbira ustrezne domene. Da boste izbrali kar najboljšo, smo danes za vas pripravili nekaj nasvetov.

1. Razmislite, o čem boste blogali.

Izbira imena domene je tesno povezana z odločitvijo, o čem sploh želite pisati blog. Če boste na njem pisali o svojih dogodivščinah in dosežkih, bo najbrž najbolje registrirati kar domeno, ki bo enaka vašemu imenu. Pri tem imate več možnosti. V domensko ime lahko vključite svoje ime, svoj priimek ali oboje. Zopet je odvisno od narave bloga. Za bolj osebne bloge priporočamo ime, za nekoliko bolj poslovno usmerjene pa eno izmed preostalih dveh možnosti.

2. Pozabite na ključne besede.

Morda ste že kdaj opazili, da je na spletu ogromno blogov, ki v svoji domeni vključujejo tako imenovane ključne besede, za katere želijo biti lastniki blogov v Googlu visoko uvrščeni. Pred leti je to zares delovalo. Blogerji so na ta način izkoriščali pomanjkljivosti algoritma iskalnika, ki je takšne bloge uvrščal visoko med zadetke iskanja – čeprav si v resnici tega niso zaslužili. Danes so algoritmi precej bolj izpopolnjeni, s tem pa je zgodba povsem drugačna. Na ključne besede v imenu domene lahko preprosto pozabite.

3. Raje gradite na prepoznavnosti bloga.

Za svoj blog registrirajte zanimivo in udarno domeno, ki bo šla dobro v uho, obiskovalci pa si jo bodo lahko hitro zapomnili. Tako jim vašega bloga ne bo več potrebno iskati prek Googla, temveč bodo lahko ime domene vpisali neposredno v naslovno vrstico brskalnika. Ne le to, tudi drugim bodo precej lažje povedali za vaš blog. Na vas pa je, da pišete zares zanimive prispevke, ki si bodo zaslužili širokega občinstva.

4. Ime naj bo kratko in brez posebnih znakov.

Domena naj bo kratka. Nihče si ne želi tipkati dolgih imen, prav tako pa si je dolgo domeno tudi mnogo težje zapomniti. Izogibajte se številkam, vezajem in morebitnim drugim posebnim znakom. Naj vam bo glavno vodilo, da se ne izplača komplicirati. Izmislite si nekaj kratkega in unikatnega, na čemer boste v prihodnosti lahko zgradili visoko prepoznavnost. Morda celo blagovno znamko.

5. Zavarujte se pred »konkurenco«.

Ste mislili registrirati zgolj eno domeno? Svetujemo vam, da v kolikor mislite z blogom resno, raje žrtvujte nekaj dodatnih evrov in registrirajte več domen. »Katere?« se verjetno sprašujete. V mislih imamo istoimenske domene z različnimi končnicami. Če ste torej našli odlično domeno .SI, preverite še, če je prosta v kombinaciji s končnicami .COM, .NET in .EU. Z registracijo omenjenih se boste uspešno zavarovali pred mnogimi nevšečnostmi.

Želimo vam veliko prijetnih trenutkov in uspehov ob pisanju svojega novega bloga!

Imate težave z visoko ceno tiskanje? V tem prispevku preberite več o tiskanju, kake se zamenja in polni kartuša ali toner ter podobno.

Iz iste kategorije: