Zlom ključnice, kako ravnati?

Zlom ključnice je zelo pogosta poškodba. Običajno je posledica padca ali udarca v ramo. Če si zlomite ključnico, traja nekje od 6 do 8 tednov, da se poškodba zaceli, pri otrocih pa nekje od 3-6 tednov?

Ključnica je dolga in tanka kost, ki poteka od prsnice, do vsake rame. Zatipate jo lahko na vrhu vašega prsnega koša, tik pod vratom. Trda vlakna povezujejo ključnico z prsnico in lopaticami. Žal je le-ta precej izpostavljena poškodba.

»Ste vedeli, da vam pripada odškodnina za zlom ključnice,  tudi od 7000€ naprej? V primeru, da imate trajne posledice in operacijo, pa je lahko višina odškodnine za zlom ključnice precej višja.«

Poškodbe oz. zlomi ključnice so zelo pogosti, recimo v avtomobilskih nesrečah, pri ekstremnih športih, recimo MTB kolesarjenju, dovolj pa je že udarec v ramo.

Kdaj za poškodbo ključnice poiskati zdravniško pomoč?

Zdravniško pomoč poiščite v vsakem primeru poškodbe ključnice, brez dvoma boste vedeli kdaj bo to, saj je prisotna precejšna bolečina. Napotili vas bodo na rentgen, kjer potrdijo poškodbo, zdravljenje pa poteka tako, da vam dajo opornico (tudi mitela ali oprt).

Odškodnina za zlom ključnice

Kako ob zlomu ključnice ravnati do prihoda v zdravstveni dom?

Med tem, ko čakate zdravnika, si čim bolj imobilizirajte roko z začasno prevezo. Okoli vratu lahko recimo zavežete brisačo in naredite začasno oporo za roko.

V primeru velike bolečnine lahko vzamete Lekadol, Nalgesin ali kakšno podobno protibolečinsko tableto. Oteklo področje je smiselno hladiti z ledom. Led zavijte v kuhinjsko servieto ali majico, da si ne poškodujete kože.

Zlom ključnice, kakšni so simptomi?

Zlom ključnice je običajno zelo boleč, spremljajo ga lahko:

  • Oteklina okoli poškodovanega področja
  • Rdečica ali podplutba 
  • Krvavitve, v primeru, da je koža poškodovala tkiva ali kožo (v redkih primerih)
  • Odrevenelost, v primeru, da so poškodovani živci

Rama se ob poškodovani ključnici lahko povesi tudi malce navzdol in naprej pod težo roke, saj kost le-te ne podpira več.

Ob zlomu pogostokrat lahko slišite tudi dejanski zlom. V najhujših primerih zloma pa lahko kost pogleda tudi skozi kožo.

Kako poteka zdravljenje poškodb ključnice

Zdravljenje ključnice običajno poteka zelo konzervativno. Največkrat je to samo s podvezo, kjer se ključnica zaceli naravno. Operativni posegi so redki, prav tako zapleti ob zdravljenju. K normalnim aktivnostim se običajno lahko vrnete po 10 do 12 tednih.

Okrevanje lahko najhitreje pospešite s počitkom. Nekateri ljudje se odločajo tudi za zdravljenje z laserjem, vendar sami presodite ali zadeva pomaga ali ne.

Odškodnina za zlom ključnice?

V primeru, da ste bili udeleženi v nesreči z avtomobilom in pri tem zlomili ključnico, je odškodnina od zavarovalnice vaša pravica. Za zlomljeno ključnico lahko dobite od 7000, pa vse do 25 000€. 

Kako do odškodnine?

Najbolje bo, da se po poškodbi oz. prometni nesreči obrnete na podjetje, ki se ukvarja z odškodninami. To so odvetniške pisarne, ki so specializirane za take primere. Eno izmed njih je podjetje Visoka odškodnina Planinšec, ki že vrsto let dela na tem področju, pri svojih primerih pa so izredno uspešni.

Njihova prednost je ta, da se poravnajo na koncu postopka, ta pa je za vas brezplačen. Kadarkoli jih lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 26 26, ali pa obiščete njihovo spletno stran.

Pomembno je, da so vsi postopki vodeni pravilno, imeti morate tudi vso potrebno dokumentacijo in medicinsko papirologijo, v primeru, da želite, da bo vaša odškodnina kar se da pravična. Zato se ne obirajte in čim prej po poškodbi kontaktirajte odškodninskega pravnika.

Iz iste kategorije: