Obračun plače – kako?

Tudi vi ne veste čisto točno, kako narediti obračun plače? Kako od bruto osnove izračunati neto znesek za izplačilo delavcu, kako pravilno odvesti davke državi? Poleg tega pa morate pravilno izračunati še izplačilo malice in prevoza, da bolj kompliciranih detajlov, kot je na primer izplačilo povrnjenih potnih in ostalih stroškov za službeno pot v tujino ali pa izplačilo regresa, sploh ne omenjamo.

Obračun plače

V primeru, da zaposlite novega delavca sredi leta, mu morate tako na primer izplačati sorazmerni del regresa za tisto leto – kako ga izračunati? Koliko regresa delavcu sploh pripada in glede na kaj se to izračuna? Kako pa narediti obračun plače delavca, ki dela le za polovični delovni čas? Kako plačevati nadure? Poleg tega vas kot podjetnika verjetno zanima tudi, kako je z delavci in njihovim dopustom, bolniško, odsotnostjo zaradi nege otroka, starševskim dopustom in podobno.

Poleg tega lahko nastane zadrega pri izplačilu plače delavcu tudi v primeru, ko delavec da odpoved ali pa mu jo date vi. Po zakonu delavcu namreč lahko pripada tudi koriščenje neporabljenega dopusta, v primeru, da se zato ne odloči, pa mu pripada izplačilo tega dopusta v denarnem znesku. Kakšen je ta znesek? Kako se plača neporabljen dopust? Hkrati se plače izplačujejo za nazaj, kar pomeni, da mu tudi po prekinitvi delovnega razmerja pripada še ena plača, ki mu jo morate izplačati na račun. Da izplačila in izračuna morebitnih odškodnin ali odpravnin sploh ne omenjamo.

Vse to so področja, o katerih veliko delodajalcev sploh ne ve veliko, saj imajo v ta namen računovodstvo, kjer imajo veliko znanja na tem področju, hkrati pa se z vsem tem vsakodnevno srečujejo, zato obvladajo svoje delo in točno vedo, kako zadeve delujejo v praksi. V primeru, da se morate s vsemi temi vprašanji ukvarjati sami, je čas, da zamenjate računovodstvo in najdete boljšega. Takšnega, ki bo poskrbelo za vse birokratske obveznosti, med katere spada tudi obračun plače.

Iz iste kategorije: