Kleparstvo nujno pri strešnih delih

Za kakovostno zamenjavo ali popravilo strehe morajo moči združiti krovec, klepar in ponudnik strešnik kritin. Še najbolje je, če eno podjetje združuje vse troje. Kakovostno kleparstvo Gerard nudi poleg krovskih storitev in inovativnih strešnih kritin. Za dela na strehi je namreč potrebnih več specialistov in mojstrov.

Krovska dela so tesno navezana na kleparstvo, z njima pa se prepletajo še tesarska dela. Krovska in kleparska dela so celo tako prepletena, da se je pojavil poklic klepar-krovec. To pove, da je oseba klepar in krovec hkrati. Nekdo, ki obvlada krovska dela, mora obvladati tudi kleparstvo.

Kleparstvo in formalni mojstrski izpit

Vsa dela na strehi, ki so povezana s pločevino, povezujejo kleparstvo Gerard, ki ponuja pločevinaste strešne kritine. Stranke omenjenega podjetja, ki so se odločile za nakup pločevinastih kritin, bodo potrebovale mojstra kleparja. Prvotno naj bi kleparstvo skupaj s krovskimi deli spadalo med dejavnost, ki se ukvarja z obdelovanjem kovin ali kovinarstvo.

kleparstvo
kleparstvo

Pozneje pa so se krovci in kleparji ločili od dejavnosti obdelovanja kovin in združili v novo vejo. To je odprlo pot izobraževalnemu programu, na koncu katerega je posameznik pridobil naziv krovec-klepar, pred nekaj leti pa je Obrtna zbornica Slovenije ponudila možnost, da posameznik opravi mojstrski izpit za kleparstvo.

Kleparstvo podira meje med spoloma

Možnost formalnega izobraževanja in preizkusa Obrtne zbornice je poskrbela za to, da so na trgu dela pravi mojstri, ki odlično opravljajo kleparstvo. Dejavnost pa ni izključno domena moških. S kleparstvom se ukvarjajo tudi ženske.

Po številu je manj klepark kot kleparjev, pa vendar je ta napredek in podiranje mej ter širjenje obzorij odlična novica. Z dovolj vztrajnosti in volje ter ročnimi spretnostmi je lahko klepar ali kleparka vsaka oseba, ki si to želi postati. Formalni izobraževalni program posameznikom omogoča, da pridobijo dobro teoretično podlago in prakso.

Iz iste kategorije: