Tudi zvočna izolacija je zelo pomembna

Velika veličina svetovnega prebivalstva živi v življenjskem okolju, ki je bolj ali manj obdan z zvokom. Velikokrat oziroma vse pogosteje pa je zvok vse bolj nadležen, saj velikokrat ni več le zvok, pač pa moteč hrup. Tovarne, promet in veliko drugih dejavnikov je krivec za nastanek teh motečih glasov, ki so zelo glasni in nas motijo.zvočna izolacija Dolgotrajna izpostavljenost namreč ni prijetna za zdravje človeka, zato bi ga največkrat kar odstranili. Ker pa to ni vedno mogoče, si lahko v hiši, kjer preživimo veliko časa, priskrbimo zvočno izolacijo, ki nas bo obvarovala motečih zvokov iz življenjske okolice. Ker je zvok, sploh pa glasen zvok, velikokrat škodljiv za naše zdravje (škodujejo nam namreč tudi tisti zvoki, ki jih možgani ne zaznavajo), lahko v nekaterih primerih rečemo, da je zvočna izolacija celo bolj pomembna od toplotne izolacije, ki v svoji funkciji preprečuje vhod temperature zunanjega zraka v notranje prostore. Poleg zvočne in toplotne izolacije, ki ju največkrat uporabljamo, pa poznamo tudi hidroizolacijo. Vendar hidroizolacija ni tako pogosto uporabljena v stavbah, kot sta zvočna in pa toplotna izolacija.

Najpogosteje uporabljena materiala pri izdelavi zvočne izolacije pa sta mineralna voda in stiropor. Njena kakovost pa bo najbolj odvisna od debeline. Bolj kot bo debela količina materiala, ki ga bomo namestili na steno, bolj bo hiša odporna na zvok. To pomeni, da bo v primeru velike debeline pomagala hiši, da sprejme v notranjost le te čim manj zvoka. Najbolje je, da izolacijo namestimo samo na tiste stene, iz katerih prihaja moteč hrup, hkrati pa bomo tudi prihranili, kot pa če bi izolirali celotno steno. Pomembna je tudi zasteklitev, ki mora biti izolirana, saj so okna še največji krivec za ves zvok, ki prihaja od zunaj noter. Velikokrat si pri izdelavi izolacije v hiši pomagam tudi z raznimi pripomočki, ki bodo podaljšali obstojnost izolacije, na primer za to namenjen lepilni trak.

Najbolje je, da nam pri vsem tem pomagajo strokovnjaki, saj bo le na tak način izolacija res dobro in učinkovito vgrajena v naš dom.

Oglejmo si še kako vgradna svetila vplivajo na razsvetljavo doma.

Iz iste kategorije: