7 nasvetov za krepitev možganskih celic

Večkrat pozabite, kje ste parkirali svoj avto? Se ne morete spomini naslova filma, ki ste ga gledali prejšnjo nedeljo? Vedno znova pozabljate, kam ste odložili svoje ključe? Niste edini! S staranjem naši možgani postajajo vedno bolj pozabljivi. Znanstveniki so dolgo časa verjeli, da so ljudje obsojeni na možgane, s katerimi so se rodili. Novejše raziskave pa vedno bolj dokazujejo dejstvo, da so se tudi naši možgani sposobni spremeniti. Več vaj boste s svojimi možgani naredili, bolje se bodo izkazali.

V nadaljevanju opisujemo 7 različnih načinov, s katerimi boste okrepili svoje možgane. Za več koristnih nasvetov pa obiščite blog Prostovoljec.si.

Miselne igre. Vaši možgani so mišica, ki mora redno telovaditi. Zato vam priporočamo, da večkrat posežete po ugankah ali pa vzamete v roke sudoku, saj boste s tem še kako povečali ostrino svojih možganov. Prav tako boste pospešili hitrost obdelovanja podatkov, povečali pozornost in podobno. Ljudje, ki so kognitivno aktivni, tudi v starosti ohranijo dobro možgansko sposobnost.

Aromaterapija. Produktivnost svojih možganov lahko povečate tudi z aromaterapijo. Določena eterična olja namreč povečajo sposobnost delovanja možganov. Za večjo pozornost tako uporabite eterično olje rožmarina, eterično olje poprove mete pa bo pripomoglo k temu, da se boste lažje osredotočali.

Telesna aktivnost. Vsakokrat, ko ste telesno aktivni, ustvarjate nove možganske celice. S telovadbo namreč pospešite pretok krvi do možganov, zato bo vaš spomin ostal oster. Zato telovadite vsaj 30 minut na dan: plavajte, plešite, kolesarite ali pa pojdite na dolg sprehod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meditacija. Z meditacijo povečujete število sivih možganskih celic v hipotalamusu. Ta del možganov je povezan z učenjem in spominom. Z meditacijo ne boste le zmanjšali vsakdanjega stresa, temveč boste izboljšali tudi delovanje svojih možganov.

Naredite nekaj novega. Svojim možganom postavite izziv tako, da doživijo nekaj novega. Izogibajte se vsakodnevni rutini. V službo pojdite po drugi poti, preberite nov časopis, poskusite z novim receptom za večerjo. Tako boste v možganih ustvarili nove živčne povezave in povečali možgansko moč.

Uprite se stresu. Za boljši spomin se morate znati tudi sprostiti. Stres še kako pripomore k izgubi spomina in uničevanju možganskih celic. Poskusite z naslednjimi načini: čim več se smejte, stvari si zapisujte na papir, pojdite v naravo, poskusite z jogo, preživite čas s prijatelji in podobno.

Organizacija. Če je vaša hiša ali stanovanje v popolnem neredu, potem boste z večjo verjetnostjo pozabljali na različne stvari. Da bi razbremenili svoje možgane, morate najprej v red spraviti svoj dom. Za vsako stvar poiščite pravo mesto. Tako se boste naslednjič brez problema spomnili, kam ste odložili svoje ključe.

Iz iste kategorije: