Kaj je paragonski blok?

Paragonski blok je neke vrste račun, ki ga je potrebno napisati na roke in se ponekod še veno uporablja. Namenjen je za vse prodajalce, ki prodajajo kakršne koli izdelke in jih je potrebno zapisovati, tako za davčno kot za sebe. Z njimi lahko vidimo koliko je bilo dobička, prodanih kosov, zasluženega denarja, kateri kosi so se prodali in tako naprej. Vse to je potrebno zabeležiti saj tako zahteva davčna, če ste davčni zavezanec, ter tudi sami boste potrebovali, da vidite če se vam ta prodaja sploh izplača.paragonski blok

Paragonski blok zamenjala vezana knjiga računov

Ministrstvo se je odločilo, da uporaba paragonskih blokov (http://www.davcna-blagajna.si/) ni več dovoljena in, da je potrebno imeti vezano knjigo računov v velikosti A4 formata. V vsaki knjigi je 50 računov, ki imajo dva izvoda kopiranega računa. Original in še ena kopija bosta perforirana, druga kopija pa ostane shranjena v knjigi. Določitev je bila takšna da davčni zavezanci potrebujejo knjigo velikosti A4, kdor pa ni davčni zavezanec pa bo izdajal račune v velikosti A6. Paragonski blok naj bi bil dovoljen, da se uporablja do 1.1.2015 in vsi prodajalci so bili obveščeni, naj ne kupujejo paragonskih blokov v velikih količinah, saj bodo od januarja naprej morali uporabljati vezano knjigo računov. Vezane knjige računov je možno kupiti v vseh prodajalnah Mladinske knjige. Paragonski blok, ki je bil dovoljen do konca januarja je stal dobra dva evra, vezana knjiga računov pa bo stala nekaj več evrov.

Paragonski blok je bil enostavnejši, knjigo računov je potrebno potrditi

Knjigo je potrebno ob nakupu tudi potrditi in to sicer, pred izdajo prvega računa jo je potrebno odnesti do davčnega organa in ta jo bo potrdil. To bodo naredili tako, da bodo njeno serijsko številko vpisali v stran e-Davki ali pa bodo le to potrdili tudi kar tako, da jo bodo osebno prenesli na finančni urad. Oba načina sta pravilna, da se vezano knjigo računov lahko prične uporabljati.

Iz iste kategorije: