Kako se pridobi mišična masa?

Večina tistih, ki bi radi preoblikovali svoje telo, ima dve želji: radi bi se znebili maščob in si pridobili mišično maso. Zdi se povsem preprosto, a težava je v tem, da mišična masa in hujšanje pogosto ne gresta na kup. S tem, ko hujšamo, namreč izjemno hitro izgubimo tudi mišice – in da bi se mišična masa povečala ali vsaj ohranila, je potrebno slediti primernemu režimu vadbe in prehrane.

Zakaj je mišična masa ogrožena v času hujšanja?

Pri hujšanju želimo priti do negativnega razmerja kalorij, torej moramo pojesti manj kot porabimo. Takrat prične telo za energijo črpati zaloge iz maščobe, hkrati pa tudi zaloge iz mišic. Da bi to preprečili, moramo paziti, da ob vzdržljivostni vadbi, na primer teku, ohranjamo aerobni način koriščenja energije, kar pomeni, da si moramo prizadevati za nizek srčni utrip. Če tečemo z nizkim utripom, pa četudi počasi, bomo porabili večinoma kalorije iz maščob, če vadimo intenzivno in smo ob teku povsem upehani, torej pljuča ne dohajajo bitja srca, pa se bodo praznile zaloge v mišicah.

misicna-masa

Da bi se mišična masa ohranjala in morebiti tudi povečala, je istočasno potrebno delati tudi vaje za moč, torej vaje, ki krepijo mišice in nam pomagajo pri njihovem povečanju. Najboljše so vaje z utežmi, saj pri njih posamezno ciljno mišico najbolje obremenimo. Ko je vadbe konec, pa seveda nujno poskrbimo za to, da se mišica nahrani in regenerira, saj je to edina možnost, da zraste.

Mišična masa se izboljšuje z vadbo in proteini

Pravilna in redna vadba, najbolje nekajkrat tedensko in za različne mišične skupine, lahko poskrbi, da se nam mišična masa ne zmanjša oziroma se poveča, pa čeprav izgubljamo maščobo. Ker je k temu potrebno dodati pravilno prehrano, ki temelji predvsem na beljakovinah, je najbolje, da se odločimo za športno prehrano, torej beljakovinske napitke v prahu. Ti poskrbijo, da bo mišična masa napredovala in si bomo nazadnje oblikovali telo, kot si ga želimo: vitko, a mišičasto.

Kakšne proteine je najbolje izbrati? Da bo mišična masa čim boljša, ne potrebujemo čim bolj »močne doze«, saj nenadnega velikega vnosa beljakovin telo ne more izkoristiti. Bolje je, da uživamo beljakovine vsakih nekaj ur, pri čemer naj vnos po vadbi predstavlja beljakovinski napitek, sicer pa jejmo živila z beljakovinami, torej meso, ribe, stročnice, mlečne izdelke, oreščke in podobno. Mišična masa naj ne bo razlog, da se odpoveste naravni prehrani.

Si želite učvrstiti mišic zadnjice in stegen? Potem si preberite članek z naslovom Čvrsta zadnjica z domačimi vajami za ritne mišice brez opreme.

Iz iste kategorije: