Nov način poravnave naših zob

Vsak izmed nas si zasluži lep nasmeh, vendar včasih potrebujemo malo pomoči, da dosežemo željene rezultate. Skrivnost se skriva v lepih zobeh, ki morajo biti v poravnavi in obenem sijati. Veliko ljudi pa ima težave z izgledom zob in potrebuje zdravstveno pomoč. Nevidni zobni aparat je ena izmed zadnjih pogruntavščin v moderni medicini, ki nam omogoča, da hitro in učinkovito popravimo svoj nasmeh. Ker se ga med nošenjem ne opazi, se lahko brez skrbi in samozavestno odpravimo med ljudi.

Zobni aparat nam predpiše naš zobozdravnik

Verjetno ni nobena skrivnost, da nam vrsto zobnega aparata predpiše naš zobozdravnik Ljubljana. Starejši zobni aparati uporabljajo vrsto žic, ki s potiskanjem v določeno smer spodbujajo naše zobe, da rastejo v željeno smer. Te se še vedno dandanes uporabljajo, saj so pri nekaterih ljudeh še vedno najboljši način, da se jim popravi nasmeh.

Nevidni zobni aparat pa je prikrojen vsakemu pacientu za njegove ali njene zobe. Preprosto se ga namesti na zobe in je neopazen, saj je narejen iz posebnega prozornega materiala, ki ni škodljiv. Lahko je narejen iz čiste oz. prozorne vrste keramike ali pa iz polikarbonata, ki je vrsta plastike. 

Odvisno je seveda od naših potreb ter zdravja ustne votline, katero vrsto aparata nam bo naš zobozdravnik ali ortodont priporočal.

Kdo vse lahko nosi nevidni zobni aparat?

Prej smo omenili, da je odločitev o najboljšem poteku zdravljenja naših zob odvisna od našega ortodonta ali zobozdravnika. To je zato, ker ima vsak posameznik določeno strukturo ust in potrebuje pomoč, ki je prikrojena njemu. Poravnava zob pri otrocih je dostikrat bolj kompleksna, saj se njihova usta in zobje še vedno spreminjajo skozi proces rasti.

Najstniki in mladi odrasli pa lahko v večini primerov koristijo nevidni zobni aparat za popravilo prenatrpanih zob in manjših razmikov med njimi. Za večje težave, kot so težave z ugrizom ali nerazvitostjo čeljusti, je potrebno drugačne zdravljenje.

Popravilo ugriza pri zobozdravniku

Najboljši zobozdravnik zagotovo vedno naredi načrt, kako se lotiti popravila naših zob. Predpiše nam nevidni zobni aparat, ki je specifično prilagojen nam in našim težavam. Lahko se zgodi, da bomo dobili več različnih aparatov, izmed katerih bo vsak narejen, da spodbudi naše zobe, da se premikajo v določeno smer. 

Aparat je narejen, da se tesno prilega našim zobem ter, da ga lahko odstranimo, ko želimo. To pomeni, da brez težav lahko:

  • Uživamo hrano
  • Ščetkamo zobe
  • Odstranjujemo ostanke hrane z zobno nitko

Naš zobozdravnik nam bo predpisal nov zobni aparat vsake nekaj tednov, saj lahko le tako zagotovimo, da se bodo zobje poravnali v željeno smer.

Čas, ki je potreben za zdravljenje

Pri vsakem novem načinu zdravljenja je vedno vprašane, koliko časa bo trajalo. Pri nevidnem zobnem aparatu pa je to odvisno od različnih dejavnikov, kot so:

  • Število zob, ki jim moramo popraviti
  • Obseg nepravilnega ugriza
  • Število zob, ki jih moramo obrniti v pravo smer

Bolj, ko imamo neporavnan ugriz, več časa za zdravljenje bo potrebno. Morda se sprašujete, koliko časa moramo nositi nevidni zobni aparat. Odgovor ni enoplasten, lahko se zgodi, da tudi do dveh let ali celo več. Na srečo v večini primerni ni potrebno toliko časa. V dosti primerih so potrebni samo manjši popravki, kar pomeni, da mora najstnik ali mlad odrasel nositi aparat samo nekaj tednov.

Včasih je tudi možno, da bomo morali kombinirati tradicionalni zobni aparat z nevidnim. To se lahko zgodi v primerih, ko moramo z večjimi popravki prisiliti zobe, da rastejo v določeno smer. Nevidni zobni aparat je narejen, da se popolnoma prilega našim zobem, kar pomeni, da moramo večje napake popraviti s tradicionalnim aparatom.

Brez okusa kovine v ustih

Ena izmed največjih prednosti nevidnega zobnega aparata je ta, da nimamo okusa kovine v ustih. Tako lahko skoraj pozabimo, da ga nosimo in se brez skrbi soočamo z vsakodnevnimi izzivi. Poleg tega pa ga lahko odstranimo po želji, si očistimo zobe in tako bolje skrbimo za zdravje naše ustne votline. Tako bomo imeli boljše zdravje zob in ne bomo potrebovali obiskovati zobozdravnika, zaradi težav, ki jih prinese slaba higiena zob.

Lep nasmeh in dobro počutje je pravica vsakega posameznika. Popravilo neporavnanih zob in drugih manjših napak nam lahko izboljša samozavest in nam odpre pot v boljše življenje. Na spletni strani www. zobozdravstvo-skorjanc.com bomo našli vrhunsko pomoč za vse težave z našimi zobmi.

Iz iste kategorije: