Opis in delovanje elektromotorja

V današnjem svetu je vse več naprav in strojev, ki za svoje delovanje uporabljajo elektromotor oziroma električni motor. To je pravzaprav električni stroj, ki pridobljeno električno energijo spreminja v mehansko. Da je s pomočjo elektromagnetnih polj mogoče pretvoriti električno energijo v mehansko energijo, je že davnega leta 1821 dokazal Michael Faraday, sicer angleški fizik in kemik iz Newingtona. Leta 1821 je tudi izdelal prvi preprost model elektromotorja, poskušal pa je tudi s pridobitvijo električnega toka s pomočjo magnetizma.elektromotorji
Kot že rečeno, elektromotor spreminja pridobljeno električno energijo v mehansko. Najpogosteje jih uporabljamo pri avtomobilih, vlakih, kosilnicah, ter drugih prevoznih sredstvih in napravah Elektromotorje na splošno delimo na motorje na enosmerni tok in na motorje na izmenični tok. Motorji na enosmerni tok (namenjeni so enosmerni napetosti) so se pojavili že v 19. stoletju. S kratico jih označimo z DC. Glavni sestavni deli motorjev na enosmerni tok so stator (se ne premika), rotor (se vrti), komutator, ki je del rotorja in ščetke oziroma krtačke, ki so namenjene prevajanju toka v motorju. Za pomoč pri hitrosti vrtenja včasih služi tudi reduktor.

Prednost teh motorjev je predvsem to, da lahko vrtino hitrost in vrtini moment enostavno spreminjamo. Slabost pri tej vrsti motorjev pa je, da so zelo zakomplicirani in zelo občutljivi zaradi krtačk. Elektromotorji na dvosmerni tok (kratica AC) pa so namenjeni izmenični napetosti pojavila so se okrog leta 1880. AC motorje delimo še na sinhronske, asinhronske ter univerzalne. Te vrste motorjev danes predstavljajo zelo pomemben delež električnih motorjev (sesalci, vrtani stroji).
Roman Sušnik, strojni inženir in inovator, pa tudi navdušenec nad letali iz Radomelj, je eden prvih na svetu in prvi v Sloveniji, ki je poletel z letalom, ki je bil opremljen s pomožnim električnem motorjem. Poletel je leta 2005. Ukvarjal se je z izdelavo elektromotorja za propeler na svojem letalu, danes pa že snuje načrte za nove inovacije na podlagi strojništva.
https://www.youtube.com/watch?v=elFUJNodXps

Iz iste kategorije: