Prednosti in slabosti elektronskih bobnov

Med vsemi vrstami glasbil bobni predstavljajo najbolj ekstravagantno vrsto, ker z njimi ne moremo igrati klasičnih melodij. Kljub temu pa je ta inštrument v svetu glasbe povsem nepogrešljiv in med ljudmi tudi zelo priljubljen.

Bobne uvrščamo med membranofona glasbila ali preprosteje med tolkala. Osrednjo vlogo bomo v nadaljevanju namenili elektronskim bobnom, ki jih pri nas lahko kupite v trgovinah z glasbeno opremo. Osredotočili se bomo predvsem na njihove prednosti in tudi na slabosti oziroma pomanjkljivosti.

Prednosti elektronskih bobnov

Elektronski bobni so znani po tem, da zavzamejo malo prostora, lahko jih celo zložite. Ta vrsta bobnov je torej odlična izbira za osebe, ki na razpolago nimajo veliko prostora.

Pri igranju na elektronske bobne vedno lahko vključite slušalke, če želite, da vas med igranjem ne bo nihče slišal. To dejstvo je še posebej pomembno za ljubitelje bobnov, ki živijo v blokih ali v domovih, kjer je okoli njih veliko število ljudi, ki bi jih neprestano bobnanje lahko pričelo motiti.

Kakovostnejši elektronski bobni imajo predhodno vgrajene metronome in pesmi, poleg katerih lahko igrate. Tako vam ponujajo odličen zagon za vadbo. Za boljše elektronske bobne je značilno tudi, da se ponašajo z dokaj realističnim zvokom akustičnih bobnov.

Elektronski bobni se odlikujejo tudi po možnosti snemanja ter priklopa na Hi-Fi stereo sistem.

Elektronski bobni so vse bolj priljubljeni

V primerjavi z akustičnimi bobni so elektronski veliko manj težavni za vzdrževanje. Opno na akustičnem bobnu je najpogosteje narejeno iz plastike, ki po določenem obdobju igranja nanj izgubi svojo prožnost. Posledično je opno treba večkrat zamenjati. Tega vam ne bo potrebno početi pri elektronskih bobnih.

Slabosti elektronskih bobnov

Največja pomanjkljivost električnih bobnov je ta, da ne zvenijo povsem tako kot akustični bobni. Če želite njihov zvok čim bolj približati akustičnim, posezite po dražjih oziroma kakovostnejših. Poceni elektronski bobni namreč lahko zvenijo precej »ponarejeno«.

Občutek igranja na elektronski set bobnov ni enak občutku igranja na akustični set. Blazinice nimajo enakih fizikalnih lastnosti, zato je odboj palic manjši, nenavadne tehnike pa so težje izvedljive ali povsem nemogoče. Na splošno izkušnja ne dosega nivoja užitka igranja kot pri akustičnih bobnih.

Kupiti elektronske ali akustične bobne?

Elektronski bobni so torej odlična izbira za vse ljubitelje glasbe in bobnov, ki živite v manjših stanovanjih. Slušalke vam omogočajo, da igranje ne bo motilo ljudi v bližini. Če pa bobnarski set potrebujete za nastopanje v živo, si priskrbite akustični set. To storite tudi v primeru, da stanujete v hiši in bobnanje ne bo motilo preostalih družinskih članov.

Iz iste kategorije: