Hidravlično uravnoteženje za optimalno delovanje sistema

Marsikdo ne ve, kaj pravzaprav pomeni izraz hidravlično uravnoteženje. V praksi gre za stvar, ki je v resnici zelo dobro poznamo. Še posebej pa tisti, ki imajo v lasti hiše in morajo poskrbeti za določene vgradnje sistemov, da vse deluje tako, kot mora. S hidravlično uravnoteženim sistemom namreč poskrbimo, da lahko dosežemo optimalno delovanje ogrevalnega sistema. Vzporedno s tem deluje tudi vgradnja termostatskih ventilov. Vsa ogrevala v našem domovanju tako dobijo dovolj pretoka. Posledično pa lahko dajo dovolj ogrevanja.

Strokovnjaki nam zagotavljajo, da hidravlično uravnoteženje oziroma uravnotežen sistem prinaša v povprečju do kar 35 % prihranka pri energiji ter stroških.

Zakaj se je dobro odločiti za hidravlično uravnoteženje?

Strokovnjaki nam pred odločitvijo podajo nekaj najbolj utemeljenih razlogov, zakaj se je vendarle povsem dobro ter pametno odločiti za tovrstni sistem. V prvi vrsti imamo kar nekaj prihranka pri stroških ogrevanja na leto; v povprečju od 25% – 35 %. Prav tako nam tak sistem odpravlja tudi šumenja in piskanja v ogrevalnem sistemu. Investicija v to se nam povrne lahko že v roku dobrih dveh let. Izjemnega pomena pa je tudi dejstvo, da je do vseh radiatorjev enako dovedena temperatura. Kljub temu se lahko pojavi tudi problem, ki pa je ob vsem tem zanemarljiv. Problem je lahko namreč v tem, da so določeni radiatorji prevroči. To velja predvsem za tiste, ki se nahajajo bližje toplotni podpostaji. Na drugi strani pa imamo lahko radiatorje, ki so prehladni. To velja za tiste, ki so od toplotne podpostaje oddaljeni nekoliko dlje.

Tudi za to obstaja rešitev

Problem, ki smo ga izpostavili zgoraj, je seveda lahko povsem rešljiv, in sicer imamo na razpolago kar tri možne rešitve. Prva je zvišanje temperature ogrevane vode, sledi vgradnja močnejše črpalke in nenazadnje tudi zamenjava ročnih ventilov s termostatskimi.

Potrebno je najti pravega izvajalca

Pri vseh sistemih, ki so nujni za kakovostno življenje v naših domovih, pa je pomembno, da najdemo pravega izvajalca, ki nam bo take sisteme vgradil. Od njih je odvisno, kako bo potekalo naše življenje in kako kakovostno bo. Ravno zato je najbolje, da si poiščemo najboljše. To pomeni, da najdemo take, ki imajo na tem področju veliko znanja ter tudi izkušenj.

Iz iste kategorije: